Skip to content

Gode gratis plug-ins. Del 3: Gratis synthesizers du da ska’ ha’

april 12, 2012

Til serien om gode gratis plugins har jeg i denne omgang valgt tre fede synthesizers ud, som bør indgå i et hvert bibliotek over virtuelle instrumenter. Gratis plug-ins bliver hele tiden bedre og bedre, og selvom udviklerne ikke tager sig betalt for deres arbejde, så er de nogle gange længere fremme i den teknologiske udviklings løbesko, end de store etablerede (og dyre) firmaer (ingen nævnt, ingen glemt *host host*). Og som jeg ofte har skrevet her på bloggen, så betyder gratis ikke nødvendigvis “dårlige lydkvalitet”. I nogle tilfælde endda tværtimod!

Således er nogle af synthesizerne, jeg vil præsentere i dette indlæg endda tilgængelige til både 32 og 64 bit DAWs (så hvis du fx kører Win 7 i 64 bit med Cubase også i 64 slipper du for brugen af en bridge, ligesom du kan udnytte alle dine ramklodser i din sequencer fremfor op til de knapt 4 Gb, der er muligt i 32 bit).

De først to er skabt af Patrick Kunz og stammer fra TAL-serien (Togu Audio Line). Hele serien, der både består af synthesizers, en vocodor, effekter som delays og rumklange mv., er værd at tage et kig på. Jeg kunne faktisk lave et indlæg bare om disse fantastiske plugins, men har valgt at vælge to ud.

TAL basslineDen første synth er TAL-Bassline, der er baseret på den populære Roland SH-101 bas-synth. Jeg har aldrig leget med en hardware Roland, så jeg skal ikke kunne sige, om TAL-Bassline gør et godt job i at emulere originalen ned til mindste filter-detalje. Og jeg er personligt egentlig også ligeglad. TAL-Bass line fungerer fint i sig selv på sine egne vilkår i software-domænet, og kan lave de bund-fede saw-basser, den skal. Så der er dømt fuld tekkno-d’n’b-acid for alle pengene. Men det burde der selvfølgelig også være, nu den koster gratis! Den er både til Mac og PC og både i 32 og 64 bit!

TAL u-no-62Den næste synth er TAL-u no-62. Den er, som navnet måske afslører, også baseret på en anden Roland klassiker Roland Juno-60, der var en af de første i Rolands JUNO-serie af polyfoniske synths. Igen har jeg aldrig været så heldig at eje orginalen, men kan bare konstatere software-versionen også gør et rigtigt godt job i sig selv – på sine egne vilkår. Den er FÆNOMENAL til synth-pop-agtige pads og klangflader. Og her er et lille tip: Du kan downloade chorus-delen af denne synth for sig selv, der selvom den er en af de mest simple software-chorus også er en af de bedste software-chorus, jeg har hørt! Både synth og chorus-effekten er både til Mac og PC og både i 32 og 64 bit!

Og så vil jeg selvfølgelig lige opfordre til at donere en skilling til Patrick Kunz, hvis du finder god brug af hans arbejde, det har han fortjent! Der er en PayPal-knap på siden, der gør det nemt!

Synth1Den sidste synth hedder simpelthen bare Synth1, og har efterhånden en del år på bagen til PC, men kom i 2011 også til Mac i en betaversion. Synth1 har i al den tid, jeg har kunnet huske, ligget på en obskur japansk-hjemmeside, med enkelte engelske ord. Så thank you Google-Translate – du er en ven i nøden! Synth1 er inspireret af den velkendte svenske røde Clavia NORD LEAD2. Den lyder helt fantastisk og man styr på basis syntese-teori, kan man stort set lave de fleste lyde med den. Man kan dog også downloade nogle presets til den, hvis man mere er til at tweake den slags.

Desværre er den ikke i 64-bit endnu, og jeg er i tvivl om hvorvidt den nogensinde bliver konverteret til 64-bit (men på grund af dens popularitet, kunne det rent faktisk godt tænkes.) Så there you go: En japansk synth med inspiration fra Sverige, som er ganske gratis.

Hvis du kender flere fede synths, så post dem gerne i kommentarerne herunder.

No comments yet

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: