Hop til indhold

Gode gratis royalty-free samplepakker

april 9, 2012

Mange der starter ud med at lave musik i dag, tror at man gerne må sample lyde fra sit ynglingsalbums og bruge det i  egne produktioner.

Må man så det? Det korte svar er: Nej! Og du riskerer at få et ordentlig rap over nallerne af en grådig advokat og et pladeselskab, hvis du gør! Domstole rundt omkring i verdenen har flere gange fastslået at “det må man ikke!”

Nuvel, jeg skal med glæde komme med en længere udredning angående i det problematiske i og det forkerte grundlag for sådanne domme (der bygger på uvidenhed omkring musikkens historie og essentielle kerne fra juristernes side), men skal nok spare Jer for det i denne sammenhæng.

Heldigvis er der masser af mulighed for at købe royalty-free samplepakker, som man kan bruge i sin musik – både som amatør og professionel. Men der findes også et hav af fede gratis royalty-free samples, man kan bruge lige så tosset man vil. Man kan ofte finde disse, hvis man køber et (dyrt) importeret blad for musiknørder fra udlandet (det kunne fx være blade som SoundOnSound eller FutureMusic m.fl.). – Eller hvis man besøger bladenes hjemmesider. Og ofte har firmaer, som decideret lever af at lave samplepakker (eller sælger dem for kendte producere) også nogle gratis samples (en slags “lydsmagsprøver”), hvis man fx tilmelder sig deres nyhedsbrev (det kunne fx være firmaer som Zero-G eller Loopmasters m.fl.).

Herunder vil jeg præsentere et par få men gratis og royalty-free samplepakker, som indeholder en masse samples, som du kan bruge i dine produktioner (kommercielle, som ikke kommercielle) uden at være bange for at få ørerne (som du skal leve af) i advokatmaskinen. Og faktisk behøver man (næsten) ikke at skulle uden for landets grænser for at finde dem 🙂

De første to pakker, jeg kan anbefale, er alle lavet af Tonescape-studiet. Studiet ligger i Flensborg, men ejeren Morten Berthelsen taler skam pære-dansk.

Animato: Den første pakke hedder Animato. Om denne skriver Morten: “Animato is my new 100% free samplepack containing over 1000 samples and loops in wav and rex format. This pack was carefully crafted in my studio during a period of about four months. The goal was to deliver some quality loops, drums, fx and vocals for a variety of genres incl. Dubstep, Drum’n’bass, Psytrance and Psydub. It is perfectly applicable to other genres too off course.”

Selvom pakken henvender sig mere til nogle bestemte genrer i forhold til indhold og sound, er der masser af one-shots, som man sagtens kan bruge på tværs af de fleste genrer.

Small Mechanics: Den næste pakke fra Tonescape hedder Small Mechanics og er helt fantastisk sjov, synes jeg. Et virkelig fedt projekt udtænkt af Morten, som kan tilføre ethvert track noget mekanisk over sig, på den fede måde. Om Small Mechanics skriver Morten: “Small mechanics is my next free samplepack containing 100 mechanical samples. This pack was recorded with a Zoom H1 handheld recorder and contains: 50 samples of switches and buttons from all sorts of appliances, tools and instruments; 50 electrical motors from kitchen appliances, cameras and a wheelchair, believe it or not!”

Prøv fx at bruge de mange klikke lyde i stedet for traditionelle percussioninstrumenter, giv dem noget delay eller smadr dem fuldstændigt med et filter.

Hvis du besøger Tonescape.de finder du også en tredje gratis samplepakke, jeg af pladshensyn dog har valgt ikke at skrive om her. Morten vil hjertens gerne høre Jeres produktioner, hvis I har brugt hans lyde. Og I kan donere en skilling eller to til ham, hvis I synes godt om hans store arbejde, og bruger hans samples.

Den næste samplepakke indeholder knapt så mange samples som ovenstående. Faktisk er der kun tale om stortrommesamples. Men netop stortrommer er noget, som ofte synes at volde folk problemer i de små hjemmestudier, primært fordi rummene ikke er akustisk regulerede fornuftigt med bla. basstraps, og fordi små monitors simpelthen mangler den helt dybe bund.

Det forsøger folkene bag det danske lydstudie Six Bit Deep at rode bod på med denne lille, men brugbare stortromme-samplepakke. Tjek video’en angående samplepakken ud her, og nyd billederne af et rimelig blæret studie (jeg savlede det meste af vejen gennem den video! En gang Gearslut altid Gearslut! 😉 ):

.

BigMonoBigMono: Den sidste pakke er i en lidt anden boldgade og ikke dansk, men den lyder så lækkert, at den kommer med her. Den indeholder også blot trommer, men til forskel fra de første pakker, der er i den mere elektroniske ende rent genremæssigt, er her lidt for dem, der holder af mere analogt lydende trommer. Pakken kommer fra AnalogueDrums.com og indeholder 254 samples af et analogt trommesæt. Her får du samples af Ludwig kedler og en Rogers lilletromme samt Zildjian og Sabian bækkener – altsammen tracket gennem en EMI Neve Pult fra 1974. Altså vintage-guf for feinschmeckere. Der er lidt rumklang på wav-filerne, som du ikke kan pille af, så det må man mixe “uden om.” Der er nogle midi-maps med til Battery, Kontakt og ESX24 – så en sampler der kan håndtere de formater, vil gøre tingene lidt lettere. Men man kan selvfølgelig altid køre den old-school manuelle stil og bare bruge wav-filerne direkte på et audio-spor i sin sequencer.

Og nåja! Hvis det stadig ikke er nok, så er der selvfølgelig også lige MusicRadar.com, som har over 35.000 royalty-free samples tilgængelige på deres hjemmeside!

Så nu er der ikke længere nogen undskyldninger for ikke at lave noget fed musik, uden at skulle op at slås med musikbranchens parasit… øhm…. jurister! 😉

Har du nogle favoritsamplepakker, som er gratis og royalty-free, så post gerne et link til dem i kommentarfeltet herunder og naturligvis gerne med en kort beskrivelse, hvis du orker 🙂

No comments yet

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: