Skip to content

Gode gratis plug-ins. Del 2: Tre dynamiske fiskefileter

april 7, 2012

Platform: PC/Mac. Format: VST/AU.

Der findes et hav af gratis plug-ins til lydteknikeren og produceren i dag. Nogle af disse er det arveste l***,  men graver man dybt og længe nok i internettets mineskakter, finder man guld. Jeg forsøger her i denne lille føljeton at grovsortere, så du slipper for selv at gøre det! For faktisk findes der en række gratis plug-ins, som ikke bare kan måle sig med, men også nogle gange overgår kommercielle plug-ins, som man nemt kan risikere at betale et par tusinde kroner for.

I del 1 fortalte jeg om Bootsys fremragende plugins, som desværre for Mac-folket kun er til Windows. Her I del 2 har jeg forsøgt også at tilgodese de Apple-troende også. Der er tale om nogle virkelig klassiske plug-ins, som har ligget tilgængelige på internettet i mange år, men som mange alligevel ikke kender til.

Ingen af dem er desværre i 64 bit, så en bridge (til PC anbefaler jeg jbridge) er nødvendig, for at køre dem, hvis din DAW er 64-bit. De forskellige plug-ins er forholdsvis tilforladelige i forhold til brug af processor-kraft, selvom man godt kan mærke, at de ikke er fuldstændigt strømlinede i deres kode. Til gengæld lyder de alle sammen fantastisk, er gennemtestede af et hav af glade brugere på nettet og har fået meget ros gennem tiderne.

Og nu! Må jeg præsentere en absolut klassiker: Digitalfishphones!

Sascha Eversmeier har stegt de tre fiskefileter Blockfish, Spitfish og Floorfish og de er som sagt blevet vendt på panden igen og igen gennem årene.

Blockfish er en compressor, som er ret simpel at betjene, men som alligevel kommer med et par atypiske uafhængige variable funktioner indbygget – fx en saturation-controller og et low-cut!? Den farver og bider fra sig, men prøv fx at bruge den i parallel til at smadre nogle trommer fuldstændig (evt. sammen med nogle andre kompressorer også i parallel), og så mix den ind sammen med det oprindelige signal, og se om det ikke kan fede trommebus’en lidt op.

Spitfish er en super simpel de-esser, som kan hjælpe dig i kampen mod sibilanterne (det lumske ‘sssss’ fx). Det er naturligvis muligt at indstille frekvensen trinløst (i området 4-12 KHz) så du kan også smide flere serielt efter hinanden, hvis det er, der er problemer i flere frekvensområder. Den fungerer på både mono og stereospor. Prøv den evt. også på crash-bækkener, hvis de er nogle hidsige ssszzataner, der skal tæmmes lidt i mixet.

Floorfish er en gate/expander, der altså kan bruges til fx at “lukke ned” for baggrundsstøjen på en optagelse. Det har en, hvad jeg går ud fra er en slags “look-ahead”-funktion indbygget, så det kan justere, hvordan overgangen skal være, når plug-in’et tager fat. Jeg har personligt ikke så meget erfaring med netop dette plug-in, så det må I selv lege med.

Håber I kan bruge det. Slut med internet. Lav nu noget musik! 🙂

No comments yet

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: