Skip to content

Gogoyoko er nu åbnet i Skandinavien

oktober 19, 2009

Gogoyoko_logoDen islandske musikportal Gogoyoko åbnede den 1. oktober 2009 officielt dørene for musikere og musikfans i hele Skandinavien . Hermed starter en ny æra for musikere og fans med fokus på fair behandling, gennemsigtighed og direkte kontakt mellem musikere og fans. Initiativet er det hidtil mest seriøse af sin slags i Europa, og en velkommen håndsrækning til alle parter.

I maj måned i år skrev jeg et indlæg om et nyt islandsk initiativ kaldet Gogoyoko (læs mit tidligere indlæg for en nærmere redegørelse over mulighederne på sitet – eller se nedenstående video). Gogoyoko er i bund og grund en slags social musik markedsplads for både kunstnere og musikfans. Og det er naturligvis gratis at oprette en profil – for både kunstnere og fans.

Se en video, der kort opridser mulighederne på sitet her:

Fairplay i musikken

Hos Gogoyoko går man som antydet således meget op i, at der skal være “fairplay i musikken”. Det betyder helt konkret, at fans først og fremmest kan lytte til al musikken helt gratis. Falder man over noget, man synes om, kan man købe musikken direkte af artisten, og dermed være med til at sikre, at musikeren kan betale huslejen, få lidt brød på bordet, og udvikle ny god musik.

Musikerne kan sælge musikken (men også koncertbilletter, merchandise m.m.) direkte til deres fans. Og de sætter selv prisen! Så ikke længere noget med, at iTunes eller pladeselskaber dikterer hvad musikken skal koste. Samtidigt skæres de typiske mellemled altså væk og det sikres, at artisterne får betaling for deres musik.

Udover dette går 40% af det samlede reklameindtægter går direkte tilbage til musikerne, fordelt efter hvor meget deres musik er blevet streamet på siden.

Men Gogoyoko tænker fairplay begrebet længere end relationen mellem musikere og fans. Således går 10% af Gogoyokos samlede indtægter ubeskåret til velgørende formål hos for eksempel UNICEF, Oxfam, Læger Uden Grænser og Refugees United. Artister kan selv vælge at støtte yderligere ved at donere direkte og fast gennem deres salg med et minimum på 10% af salgsindtægter.

Kunstnerne siger god for sitet

I maj i år var gogoyoko også at finde på SPOT festivalen i Århus og var værter ved en reception i København, der resulterede i at flere danske såvel udenlandske pladeselskaber og kunstnere tilsluttede sig gogoyoko og gav deres støtte til platformen. Iblandt disse er selskaberne Rumraket, Crunchy Frog og bands som Beta Satan, Efterklang, Hanne Hukkelberg, Högni, The State the Market & the DJ og the Green Lives.

Det har været muligt for kunstnere at kontakte gogoyoko på forhånd, og dermed være sikker på, at deres musik var tilgængelig fra åbningsdagen. Derfor er der allerede nu masser af musik at finde på sitet.

Gogoyoko er indtil videre åbnet i alle de skandinaviske lande (DK, NO, SE, FI og Færøerne og Grønland). Det næste skridt bliver, at sitet åbner i UK + Canada – og så afslutningsvist i resten af verden. Hvornår dette sker, er indtil videre uvist.

Et godt initiativ

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg er meget begejstret for sitet, dets muligheder, og dets fokus på fair behandling. Samtidig er det en velkommen håndsrækning til musikere og fans i Skandinavien (i første omgang), og et sympatisk alternativ til Spotify, iTunes, TDC play osv. Jeg kan derfor kun opfordre både musikere og musikfans til hurtigst muligt at få oprettet en profil på sitet og komme igang med at udnytte mulighederne for at lære hinanden lidt bedre at kende, på denne fremragende platform.

Her er et link til et interview med en af skaberne bag Gogoyoko Haukur Magnusson, hvor du kan læse meget mere om tankerne bag konceptet: Iceland Music – Interview

Besøg sitet her: Gogoyoko.com

Reblog this post [with Zemanta]
No comments yet

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: