Skip to content

Before the Music Dies (dokumentarfilm)

juni 13, 2009

B4MDHer kommer en anbefaling. For nogen tid siden læste jeg om dokumentarfilmen ‘Before the Music Dies’ – eller B4MD, som den ofte forkortes. Filmen er fra 2005, men det betyder ikke, at den ikke stadig er særdeles relevant her i 2009. Filmen er skabt af de to venner Andrew Shapter og Joel Rasmussen. Begge har de den tragiske historie tilfælles, at have mistet en af sine nærmeste søskende. Shapter mistede sin bror og Rasmussen sin søster, og begge var udøvende musikere og musikelskere gennem hele deres liv.

I sin sidste samtale med sin bror John havde broderen udtryk sin bekymring over, at musikindustrien havde vendt både sine fans og sine artister ryggen. Som en slags sidste tribute til deres søskende valgte Shapter og Rasmussen at rejse USA tyndt fra kyst til kyst i over et år for at tale med musikere (kendte som ukendte) og fans for at høre deres mening om situationen i musikbranchen i dag. Det er der kommet en fantastisk og hjertevarm dokumentarfilm ud af.

Filmen starter ud med konstantere, at det talent man plejede at forbinde med popstjerner op gennem midten af det 20. århundrede tilsyneladende ikke er tilstede mere. Eller også er det tilstede. Det er bare ikke længere knyttet til popstjernerne, og altså kigger vi måske de forkerte steder. Filmen går dernæst videre til at give et godt billede af musikkens autentiske rødder og rolle i amerikanske communities og kultur. Altså en plads i alle menneskers hjerter, som ligger langt fra nutidens idealer om penge, bling, store biler og villaer.

Filmen udforsker blandt andet emner som hvad udseende, ungdom, video og sex betyder for musikbranchen før og nu. Og hvordan radioens magt har ændret musikkens former, sound og strukturer og ensrettet musikken. Mine blogging-kollegaer Blaavinyl har for nyligt udforsket sidstnævnte emne i en fin artikel. Vi får desuden indblik i ting som hvad auto-tune og lignende teknologier kan gøre ved en sangerinde, som synger alvorligt falsk, i et finurligt eksperiment i filmen. Og informationer om hvordan branchen i dag satser kortsigtet i stedet for at tænke langsigtet blandt meget andet.

I filmen optræder prominente musikere i interviews, som blandt andet tæller Erykah Badu, Eric Clapton, Dave Matthews, Branford Marsalis og ?uestlove, som alle byder ind med det ene kritiske guldkorn efter det andet, om hvordan tingene forholder sig i branchen. Det er dejligt forfriskende at alle disse musikere, som om nogen kender branchen indefra, ikke er bange for at tale ud og være kritiske overfor de nuværende strukturer.

Jeg vil ikke skrive så meget mere, men bare anbefale at se filmen. Og her kommer så et lille tip. Filmen kan som udgangspunkt ikke købes i Danmark. Skaberne af filmen søgte udenom Hollywood og valgte i stedet at udgive filmen som en græsrodsfilm gennem B-Side Entertainment. Men jeg har talt med B-Side Entertainment og hvis man registrerer sig, kan man godt købe den som download (DRM-fri naturligvis). Man skal bare sige at man ikke bor i USA men på Virgin Islands (man kan ikke vælge Danmark eller Europa i købeformularen). Jeg gav $3.99 for filmen – eller knapt 20 danske kroner. Udover dette fik jeg så en rabat på vistnok $2 til køb af en anden film (og taget i betragtning af, at en del af filmene på siden koster $2, så var det et udmærket tilbud). De $2 brugte jeg på en anden musikdokumentar, som jeg også vil omtale her på bloggen asap. Jeg har dags dato tjekket og dette tilbud gælder stadig i en begrænset periode. Så støt op om projektet – det fås vidst ikke meget billigere!

Herunder kan du se en trailer for filmen:

Læs mere her:

Before the Music Dies – projektets officielle hjemmeside

B-Side Entertainment

Reblog this post [with Zemanta]
3 kommentarer leave one →
 1. juni 15, 2009 2:41 pm

  hej jan.
  tak for tippet og de flinke ord. den ser yderst interessant ud, har aldrig hørt om den, men den ryger på downloadlisten med det samme.
  -rune

 2. juni 16, 2009 12:52 pm

  Tak for et fedt tip. En spændende film, der er hyperaktuel, på trods af at det er 3 år siden at den er lavet.
  Kendte ikke Doyle Bramhall og synes at hans musik lød fedt. Men den der karriere, som de snakker om går i stå efter at han droppes fra Geffen. Den virker da til at være stendød nu. Det er 8 år siden at der sidst kom noget med ham. Godt nok er de store pladeselskaber slemme 😉 men de er vel næppe skyld i at der ikke kommer noget med ham i 8 år?

Trackbacks

 1. Beat Makers (dokumentarfilm) « DocNoiz

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: