Skip to content

Ny anti-pirat lov trådt i kraft i Sverige

april 2, 2009
Copyright Logo

Copyright Logo

Onsdag den første april trådte en ny lov mod ulovlig fildeling i kraft i Sverige. Der er tale om en svensk implementering af den omstridte IPRED-lov ( Intellectual Property Rights Enforcement Directive), som EU kommisionen vedtog i 2004. Loven giver blandt andet kunstnere mulighed for selv at spore de personer, der deler ophavsretsbeskyttet musik eller film med andre uden at betale for det. Før loven trådte i kraft, var det kun muligt for politiet og domstolene at spore de brugere, som delte filer. Nu kan kunstnere selv søge om tilladelse til det samme.

IPRED-loven er blandt andet blevet kritiseret for at kriminalisere almindelige brugere af internettet (som f.eks. open-source programmører, der måske ikke er klar over det, hvis de er kommet til at bryde en copyright), samt ikke at skelne mellem pirateri med kommercielle interesser bag og “almindelig fildeling”, og give ophavsretshaverne urimelig meget magt. Kritikere af loven påpeger således, at loven ikke er afstemt efter forseelsens størrelse, og at byrden med at skulle sagsøge folk, der bryder ophavsretsloven, flytter sig fra de ophavshavende til eksempelvis politiet. I kritikerkredse frygter man således, at stærke copyright industrier gennem massivt lobbyarbejde kan være med til at flytte politiets ressourcer fra andre områder. Man vil som oftest sagsøge ejeren af en internetforbindelse, hvilket er problematisk i en tid med mange trådløse netværk, som enten er ubeskyttede eller kan hackes og altså dermed udnyttes. Man frygter altså at loven vil kunne misbruges.

Siden loven trådte i kraft har man registreret at den samlede svenske nettrafik natten mellem onsdag og torsdag faldt med 30%. Dette har allerede fået enkelte personer til at melde ud, at loven er en succes. Det er dog yderst usikkert, om dette fald vil fortsætte. Tendenser fra andre lande tyder ikke på det.

Som et modtræk har The Pirate Bay udbudt en abonnementordning under navnet iPredator, som gør det muligt at dele filer anonymt. Læs mere her.

Kilde: The Local.se

Reblog this post [with Zemanta]
No comments yet

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: