Skip to content

EU’s forlængelse af ophavsretten – opdatering.

februar 19, 2009

EU flag copyrightFor et par dage siden fortalte jeg om, at EU-parlamentets juridiske udvalg  har vedtaget at forlænge ophavsretsloven fra 50 til 95 år. Jeg skylder måske i den forbindelse at forklare, at det naturligvis kræver at de enkelte EU-landes regeringer tilslutter sig denne ændring, før den bliver en realitet. Og dette har de ikke gjort endnu.

Forlængelsen af de nære rettigheder er forståelig og rimelig nok, hvis man ser på lovgivningen ud fra nogle af de gamle og garvede kunstnere, som har været så længe i branchen, at sangene fra deres karrieres start har overlevet den gældende grænse på 50 år. Dette gælder f.eks. kunstnere som Cliff Richard, The Beatles og Rolling Stones. I denne optik er det svært at argumentere imod, at disse kunstnere ikke længere skulle have retten til deres egne værker, også selvom det måske ikke ligefrem er røde tal der præger deres bankkonti.

Den økonomiske gevinst for disse kunstnere er dog relativ lille, da det skønnes at forlængelsen af ophavsretten maksimalt vil kunne indbringe kr. 20.000,- årligt, hvorfor jeg da også foranlediges til at antage, at det for disse kunstneres vedkommende mere er ønsket om en principiel anerkendelse af deres kunstneriske virke. Som jeg også tidligere har beskrevet, er de største vindere af forlængelsen de tilbageværende tre store pladeselskaber, som, i kraft af deres andel i royalties fra deres store bagkataloger, kan se frem til en klækkelig økonomisk gevinst.

Det væsentlige i denne forbindelse er, for mig at se, hvilken betydning en sådan forlængelse vil have for Public Domain princippet og dermed kulturen generelt. – Og i øvrigt hvad det betyder for kulturen, når stærke kræfter i pladebranchen kan få en sådan forlængelse igennem på trods af, at flere ledende eksperter og forskere på området taler for det modsatte.

Læs mine tidligere indlæg om emnet her:

EU forlænger ophavsretten for musik fra 50 til 95 år

EU-kommissionen overvejer forlængelse af Copyright – til gavn for hvem?

No comments yet

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: