Skip to content

EU forlænger ophavsretten for musik fra 50 til 95 år.

februar 16, 2009

Copyright Logo

I sidste uge vedtog EU-parlamentets juridiske udvalg at forlænge ophavsretten for musik fra 50 til 95 år. Indil nu har ophavsretten i Danmark for de nærtstående rettigheder været gældende i 50 år fra produktionen og for værker skabt af flere end en person på 70 år fra den længstlevendes skaber er død. Disse vil nu altså blive forlænget til 95 år.

Pladeselskabernes interesseorganisation IFPI har længe kæmpet for en forlængelse af ophavsretten, som skønnes at kunne give en ekstra indkomst på mellem 1500 og 20.000 kroner om året for komponister og tekstforfattere. Og IFPI ser derfor forlængelsen som en sejr for branchen og dens artister.

Kritikere af forlængelsen, som f.eks. The Open Rights Group, samt EU’s forbrugerorganisation BEUC, påpeger at musikken vil blive dyrere for forbrugerne, mens det mest er de store pladeselskaber, der i kraft af deres bagkatalog får gavn af den ekstra fortjeneste, og ikke nye artister. Desuden må man stille sig selv det spørgsmål, hvad det betyder for kulturen, når korporationer kan lobby’e for at kunst ikke bliver Public Domain. Hvor havde kulturen stået i dag hvis ikke værker fra komponister som Beethoven, Mozart osv. var Public Domain?

Læs min tidligere kritiske artikel af tiltaget her.

Kilde: Ritzau 16/02/09

Reblog this post [with Zemanta]

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: