Skip to content

Københavns nye multiarena – et plaster på såret for den rytmiske musik?

februar 10, 2009

I dag blev det klart, at København nu får sin nye multi-arena, som kommer til at ligge i Ørestad Syd. Arenaen skal bygges af den verdensomspændende eventorganisation AEG Worldwide, og vil komme til at fylde 58.000 etagekvadratmeter og have plads til 15.000 siddende tilskuere. Efter planen skal multiarenaen stå klar i 2013, og AEG har forpligtiget sig til at afholde 40 sports- og kulturarrangementer om året. Det skriver DR i en artikel fra i dag.

Og Københavns kultur- og fritidsborgmester Pia Allerslev er begejstret: “Jeg glæder mit over, at vi inden for en overskuelig fremtid får en multiarena i København. Det fortjener byen, og den trænger til det. Den vil være supergod til større koncerter og sportsarrangementer”. Det siger hun til dr.dk/nyheder.

Jeg er slet ikke i tvivl om, at Københavns idrætsliv vil kunne nyde godt af stor sportshal til større arrangementer. Pia Allerslev drømmer da også om at få eksempelvis EM eller VM i håndbold til byen, samt muligheden for at kunne byde større konferencer velkomne i nye rammer. Men det vækker en hvis skepsis hos undertegnede, når jeg hører ord som “multiarena” og “større koncerter og sportsarrangementer” brugt lige efter hinanden.

Man behøver bare at have været til koncert i Parken, Forum eller K.B. Hallen for at finde ud af hvorfor. Disse steder er simpelthen ikke egnet som musikspillesteder pga. deres størrelse. Lyden er, på trods diverse forsøg med akustisk regulering, mildest talt ringe. Som resultat får man steder, som hverken er det ene eller det andet, og maksikmalt kun gør et middelmådigt job (eksempelvis er Parken ofte blevet kritiseret for dens ringe underlag til fodbold – som vel må siges at være stedets hovedformål – og det bliver kun værre af, at der samtidig skal køres speedway og afholdes koncerter med dårlig lyd). – Hvorfor ikke i stedet koncentrere sig om at bygge efter et specifikt formål – og så gøre det ordentligt?

Set i dette lys synes jeg – trods alt – at DR’s nye koncertsal, det nye skuespilhus og Operahuset på Holmen er et skridt i den rigtige retning. Det er bare sørgeligt, at det første ikke kunne lade sig gøre uden en væsentlig budgetoverskridelse, og det sidste ikke uden en rigmands ønske om at give en “gave” til den danske befolkning.

Derfor ærgrer det mig også, at Københavns Kommune valgte at droppe finansieringen af Mega Vega, som kunne være et godt bud på et dedikeret større spillested for den rytmiske musik. Godt nok ville der være plads til 10.000 færre tilskuere end i den nye multiarena, men til gengæld ville man have muligheden for, at bevare nogen af intimiteten i koncerten, samtidig med, at man ville kunne fokusere på akustikken, som jo er så vigtig en del af den samlede musikoplevelse.

I stedet for får vi altså nu endnu en sportshal, godt nok i nye fancy rammer, som også skal gøre det ud for spillested. Det lugter lidt rigeligt af prestige-byggeri i stil med Københavns Metro, DR-byen og Operaen, hvis I spørger mig. Og måske er der blevet kastet et misundeligt blik på Herning og Horsens, som har formået at trække en masse større navne til sig de sidste par år, og tænkt, at København også skulle have en lille bid af kagen.

Heldigvis fravalgte Københavns Kommune Copenhagen Multiarena A/S’s tilbud om at bygge en hal med plads til 40.000 siddepladser, hvilket jeg synes virker som en fornuftig erkendelse – måske skabt af den igangværende finanskrise. Efter min overbevisning giver en hal med plads til 15.000 tilskuere bedre muligheder for et sundt akustisk koncertmiljø end en til 40.000, når det nu endelig skal være.

Jeg synes man burde tage Mega Vega eller et lignende tiltag op til genovervejelse, og så lade den nye multiarena være sportshal og kongrescenter. Så vil man måske også kunne undgå disse halve løsninger, som aldrig bliver rigtigt gode. Som endnu et eksempel i rækken bør nævnes DGI byen, som også skal fungere til flere formål (og gør det udmærket i form af sportshaller), men hvor mange millioner også blev brugt på en mildest talt mislykket svømmehal, der nu gør sig bedst til afholdelse af firmajulefrokoster og dets lige. – I stedet for at give Københavnerne en seriøs svømmehal med f.eks. 50 meters baner, valgte man at lave en oval bane, hvor man er helt skævvreden i ryggen efter 1 km’s svømning, samt en udspringsbasin, hvor alle skal springe ind mod midten, så kun en kan springe ad gangen. Nytænkning i arkitekturen jovist – men totalt ubrugeligt for borgeren!

Jeg ønsker projektet om Københavns multiarena alt mulig held og lykke. Jeg håber, at den kommer til at fungere som en fantastisk sports- og kongreshal, og det ville da være fantastisk, hvis den blev lige så god som koncertsted. Men set ud fra min erfaring, så er jeg dog meget skeptisk angående det sidste. Måske bør man overveje at sløjfe denne del af multiarenaens funktion – og de penge, der skulle bruges på, at gøre multiarenaen koncertvenlig, kunne man lade gå til et nyt seriøst mellemstort spillested for den rytmiske musik. For ærlig talt, så synes jeg, at det snart må være dens tur!

Kilde: DR Nyheder d. 10/02/09

Reblog this post [with Zemanta]
No comments yet

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: