Skip to content

Steal this film part II

januar 17, 2009
Steal This Film II

Tryk på billedet for at komme til projektets hjemmeside, hvor du også kan downloade en bittorrent fil, så du kan downloade og se filmen.

Steal this film part II er ikke nogen nyhed som sådan, da den havde premiere i November 2007. Jeg synes alligevel at jeg ville skrive et par ord om den, da den absolut stadigvæk er relevant for debatten om copyright.

Filmen, som er en dokumentar, er lavet af en gruppe der kalder sig The League of Noble Peers, og er en efterfølger til Steal this film part I, som havde premiere i August 2006. Part I omhandlede primært sagen om og raid’et af den svenske bittorrent side Pirate Bay og hele problematikken omkring at stærke kræfter i Hollywood kunne få den amerikanske regering til at true den svenske regering med økonomiske sanktioner gennem WTO. Dette ledte til, at svensk politi, som bekendt, lavede en razzia mod The Pirate Bay – en aktion, som ikke var i overenstemmelse med den svenske lovgivning på det tidspunkt.

Dele af part I blev brugt i filmen Good Copy Bad Copy, som jeg har tidligere har skrevet om her på bloggen.

Part II havde premiere i November 2007 og omhandler primært de teknologiske, kulturelle og historiske aspekter ved “copyright-krigen”. Således sammenlignes krigen om copyright med krigen om olie ud fra Mark Getty‘s berømte citat: “Intellectual property is the oil of the 21st century”. I part II drages der paralleller mellem opfindelsen af trykpressen og internettet idet begge har betydet at information er blevet tilgængligt for alle frem for en lille gruppe af kontrollanter og gatekeepers.

Dokumentaren kigger også på det fænomen, at internettet transformerer forbrugere til at være producere, som allerede har ledt til en delekultur, der ikke drives af ønsket om økonomisk gevinst.

Filmen taler også om at det at dele er helt fundamentalt grundlag for det at være menneske, og at mennesket siden tidernes morgen netop har udviklet sig ved at kopiere og lære fra hinanden. Man kan måske langt ude i fremtiden forestille sig et pengeløst samfund hvor viden er public domain og bliver delt på kryds og tværs imod et fælles globalt mål. Der arbejdes allerede indenfor videnskaben på at lave “printere”, som ud fra grundstoffer kan bygge hvad som helst. På den måde vil man i fremtiden kunne designe sine egne husholdningsartikler eller downloade f.eks. en kop eller en vase fra internettet. Informationer der bliver delt vil således ikke længere bare være .mp3 filer, men også plantegninger til alskens materielle ting. Denne teknologi er på vej, men at det også skulle føre til en pengeløs dele-alt kultur må indtil videre nok anses som værende en utopisk tankegang. – Et lille sidespring, men en spændende tanke synes jeg.

Filmens skabere opfordrer i øvrigt til, at man downloader filmen via diverse bittorrent sider, og deler den med så mange som muligt. The League of Noble Peers arbejder i øjeblikket på “Steal the Film – The Movie” og et nyt projekt kaldet “The Oil of the 21st Century”.

Læs mere på projektets hjemmeside: Steal This Film

Kilde: Wikipedia 17/01/09

No comments yet

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: