Skip to content

Youtube slukker for uautoriseret copyrighted musik i video’er!

januar 15, 2009

Youtube er nu begyndt at mute al copyright’ed musik der er brugt uden autorisation i video’er på sitet (muligvis har de været igang et stykke tid). I stedet står der en notits under video’en der siger: “This video contains an audio track that has not been authorised by all copyright holders. The audio has been disabled.” Det skriver Gerd Leonhard i sin blog i går. – Et stort tilbageslag for den frie kultur og kulturel mangfoldighed. Men samtidigt også et ligeså stort tilbageslag for kunstnerne.

Noget af det mest almindelige på Youtube, og en væsentlig del af grundlaget for sitet’s store succes, er alle de kreative video’er, som fans har uploaded gennem tiden med deres ynglingskunstneres musik. Ofte bliver musikken brugt som baggrundstapet for en kreativ video eller måske har en fan bare uploadet en musikvideo de synes om. Det er i det hele taget en helt naturlig indgroet del af det at tilhøre Web 2.0-generationen at være med til at skabe og formidle indhold på nettet – og vel at mærke i et ikke-kommercielt øjemed. Sofa-kartoflernes æra er for længst forbi.

Man må (igen) undres over musikindustriens krav om et sådan tiltag overfor Google/Youtube. De overser fuldstændigt den opmærksomhed et site som Youtube er med til at skabe om musikken. Og i dag er opmærksomhed nøglen til AL indkomst på nettet. Uden opmærksomhed drukner man simpelthen i nettets oceaner af indhold (Jeg har eksempelvis i dag modtaget 5 nye cd’er købt på Amazon, som jeg ikke ville have kendt til hvis det ikke var for Youtube.)

Man kan (måske!) forstå hvis de store pladeselskaber ikke ønsker at Beatles bagkatalog bliver brugt. Beatles har allerede al den opmærksomhed de skal bruge. Men hvad med alle de mindre upcoming artister på Indie Labels osv. For dem er muligheden for opmærksomhed på et site som Youtube simpelthen guld værd! Ville det ikke i stedet give meget mere mening f.eks. at udstikke en licens for brugen af musik í ikke-kommercielle produktioner f.eks. i stil med Creative Commons? Som Gerd Leonhard også foreslår kunne musikindustrien i stedet få indtægter og kompensation gennem trafik, referencer og andele af reklameindtægter. Også for mig at se skyder branchen atter engang sig selv i foden! – Og samtidig går det ud over de mindre kunstnere og den kulturelle mangfoldighed på nettet.

Se Gerd Leonhards kommentar her:

[kyte.tv appKey=MarbachViewerEmbedded&uri=channels/10097&tbid=k_5&premium=false&height=445&width=425]

Læs hele Gerd Leonhards indlæg her: Mediafuturist.com

Kilde: Mediafuturist.com 14/01/09

Reblog this post [with Zemanta]
5 kommentarer leave one →
 1. januar 15, 2009 12:19 pm

  Debatten fortsætter på Producerforummet Lydmaskinen: http://www.lydmaskinen.dk/viewtopic.php?f=16&t=17252

 2. gangachill permalink
  januar 16, 2009 10:32 pm

  Fuldstændig enig Jan.Mon ikke store dele af musikindustrien omsider har fattet at der er nye tider på vej. Gode nyheder for små selvstændige musikkollektiver. Der er idag 2000 pladeselskaber i københavn… ret mange hvad?
  Ganga – Downbeat / Chill Out Music

  http://www.ganga.dk
  http://www.flincmusic.com
  http://www.myspace.com/gangalounge
  http://www.youtube.com/gangalounge
  http://www.last.fm/music/Ganga
  http://www.ilike.com/artist/Ganga
  http://www.gangamusic.info
  http://www.bandbase.dk/ganga

 3. januar 17, 2009 1:34 pm

  Jo måske er det ved så småt at gå op for dem. Og dog så sker sådan nogle ting på Youtube alligevel stadig!? Men på et eller andet tidspunkt må man da håbe de ser lyset. Ellers er jeg sikker på der nok skal stå andre klar i kulissen til at tage over.

  Jeg var ikke klar over at der var SÅ mange mindre labels alene i København. – Men det tegner da lovende så 😉

Trackbacks

 1. Monty Python - endnu et bevis på at mindre kontrol giver større afkast « Jan Sørensen’s Blog
 2. Youtube åbner op for Creative Commons og downloads « Jan Sørensen’s Blog

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: